Direct contact? Bel: 06 - 53 257 829

HomeFiscaal adviesBedrijfsoverdracht en herstructurering

Bedrijfsoverdracht en herstructurering

Op elke website van een accountant, belastingadviseur of administratiekantoor is te lezen dat begeleiding van bedrijfsoverdrachten en herstructuring wordt aangeboden. Maar, waar hebben we het eigenlijk over?

Verkoop aan een derde  U wilt stoppen met uw onderneming, en uw kinderen hebben geen zin om uw levenswerk over te nemen. U vindt iemand die uw onderneming graag wil kopen voor een interessante prijs. Dit is een moment om eens met ons te gaan praten (maar eerder is beter). U wilt immers voorkomen dat u een te groot deel van de opbrengst aan de staatskas moet afdragen. Als u een BV-structuur heeft, dan maakt het groot verschil of u de aandelen, het pand, alleen de onderneming of allebei verkoopt. Als u onderneemt als eenmanszaak, dan moet u afrekenen over het verschil tussen de opbrengst en de boekwaarde. Dat kan behoorlijk oplopen en dat wilt u zo veel mogelijk vermijden. Nu zijn er mogelijkheden om die heffing uit te stellen en/of te beperken. Wij kennen die mogelijkheden. Is het geregeld, dan wilt u verstandig met de opbrengst omgaan. Ook daarin kunnen wij u adviseren.

Overdracht aan uw kinderen  U kunt uw kinderen het bedrijf  zo maar cadeau geven, maar dat kan onnodig veel geld kosten. U moet dan belasting betalen over de opgebouwde meerwaarde van uw onderneming, en uw kinderen betalen mogelijk schenkbelasting. Dat willen u en uw kinderen liever vermijden of beperken, en dat kan in veel gevallen. Het is dan wel van belang dat u tijdig bij ons aan de bel trekt. De fiscaal voordeligste oplossing kost tijd. Niet omdat de adviseur zo langzaam is, het zijn de wettelijk vastgestelde termijnen die tijd kosten.  Wij onderzoeken wat u wilt en hoe dat het beste kan worden bereikt. U wilt bijvoorbeeld dat een van uw kinderen het bedrijf in handen krijgt tegen een laag bedrag. De andere kinderen wilt u even goed behandelen. Hoe gaat dat in zijn werk? U weet misschien wel dat een onderneming (deels) schenkbelastingvrij kan worden geschonken aan uw kind(eren). Maar, hoe doe je dat? En hoe gaat dat met de inkomstenbelasting? Moet die worden betaald, of kan die worden gematigd of doorgeschoven?

Is het mogelijk om de onderneming stapsgewijs over te dragen? Kunt u ook een deel overdragen? Wat als u nog een tijdje wilt doorwerken? Hoe zit dat met uw pensioen? En met uw testament? De vragenlijst is in de praktijk nog veel langer.

In alle gevallen komt veel op u af. Door op tijd met de voorbereidingen te beginnen kunt u de belastingafdracht aanzienlijk beperken. Tijd is dan uw beste vriend. Als u minstens vier jaar voordat u wilt overdragen begint met de voorbereidingen zit u goed. 

Herstructurering  Bij het begin van de onderneming zal een rechtsvorm zijn gekozen, meestal een BV of een eenmanszaak. In de loop der jaren is de onderneming zo gegroeid (of gekrompen) dat het jasje niet meer past. Het kan ook zijn dat u met het oog op uitbreiding of verlegging van uw activiteiten iets moet veranderen in de structuur. Zowel bij het begin van de onderneming als bij grote wijzigingen is het van groot belang om goed na te denken over een goede structuur. De gevolgen van een verkeerde structuur komen meestal pas veel later, bijvoorbeeld bij verkoop of beëindiging van de onderneming als een lelijk monster boven water. Dergelijke heel onprettige verrassingen zijn vermijdbaar als vooraf goed is nagedacht.

Kerstboomverbranding  We komen heel regelmatig structuren tegen waarin een reeks van BV's is opgenomen. We noemen dat ook wel een kerstboom. Vaak is niet eens meer duidelijk waarom al die BV's in hun onderlinge verband ooit zijn opgericht (of overgenomen). Een onnodige en onoverzichtelijke structuur kost geld, alleen al aan onnodige jaarrekeningen en aangiften vennootschapsbelasting. Wij hanteren in deze gevallen heel graag de zaag en de snoeischaar, om de afgevallen takken en omgezaagde bomen vervolgens te verbranden. Voor een betere gezondheid van de rest. In vakjargon: we ontbinden de overbodige vennootschappen.